Rhône: Meget vin for pengene

5 jun

Fire fantastiske flasker...

Rhônedalen er ikke formelt opdelt i nord og syd, men alligevel er det relevant, at tale om vin fra henholdsvis nord og syd. Vinene fra Nord afspejler ofte finesse og renhed, mens vinene i syd ofte er bløde og flæskede, men fælles for både nord og syd er dog, at der ofte er meget vin at hente for pengene.

For nogle uger siden satte vi os for at udforske blot en lille del af Rhônedalen. Derfor holdte vi en Rhône-aften, hvor vi valgte to vine fra henholdsvis det nordlige og det sydlige Rhône – én elegant og én flæsket fra hvert område. For at få et fornuftig billede af nord og syd, og samtidig holde prisen på et overkommeligt niveau, lå alle vinene til omkring 150 kroner flasken.

J. L. Chave Selection, Crozes-Hermitage ”Silene” – 2010

J. L. Chave Selection, Crozes-Hermitage ”Silene” – 2010

Drue(r): 100% Syrah

Aftenens første vin var en mørk rubinrød vin fra det nordlige Rhône med en flot og elegant næse, der bar præg af kvalitet. Her var noter af urter, mørke bær og peber samt elegant underspillet fad. Vinen var frugtig men samtidig kølig i sit udtryk. Der var en god syre, og tanninindholdet var relativt lavt. En super flot og lækker vin – spændende og lettilgængelig.

Skynd dig at køb – det er meget vin for pengene. (aftenens bedste)

136,- hos Jysk Vin

P & C Bonnefond, Vin de Pays Syrah – 2009

P & C Bonnefond, Vin de Pays Syrah – 2009

Drue(r): 100% Syrah

Vi fortsatte aftenen med endnu en vin fra det nordlige Rhône. Vinen stammede fra vinstokke, der gror både indenfor Côte Rôtie, men også lige udenfor området. Dette område bærer præg af flæskede maskuline vine med god krop, og det var tydeligt afspejlet i denne vin. Farven var en anelse mere tæt og mørk end den foregående vin, og næsen var domineret af koncentreret brombær og solbær. Vinen var blød og rund, men fremstod alligevel frisk, og der manglede bestemt ikke finesse.

Vellavet, behagelig og lækker Rhône.

158,- hos Restaurant ET’s Vinbutik i Aarhus

Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône Villages ”Terre d’Agile” – 2010

Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône Villages ”Terre d’Agile” – 2010

Drue(r): 1/3 Syrah, 1/3 Grenache og 1/3 Mourvèdre

Nu var det på tide at vende snuden sydpå, hvor varmen fra middelhavet er med til at gøre vinene bløde og fyldige. Her drak vi først en Côtes du Rhône Villages fra Domaine de la Janasse, der især er kendt for deres Châteauneuf-du-Pape.

Vinen var flot mørk og koncentreret i farven med et let violet skær. Duften præget af både røde og mørke bær, lakrids, varme krydderier og en anelse vanilje. I smagen trådte bærrene igen i karakter og blev flot suppleret af røg og lakrids. Vinen var flot balanceret og virkede på ingen måde marmeladeagtig.

En meget flot vin, især til prisen. (en flot 2’er for denne aften)

149,- hos Jysk Vin

Chateau Mont-Redon, Lirac – 2010

Chateau Mont-Redon, Lirac – 2010

Drue(r): 70% Grenache, 20% Syrah og 10% Mourvèdre

Aftenens sidste vin var fra Lirac, et område der for undertegnede var mere ukendt. Lidt research viste da også, at Lirac er et undervurderet område, der har potentiale til at producere store vine. Kvaliteten i området er dog meget svingende.

Denne Lirac fra Mont-Redon hører bestemt til i den gode ende. Mørk og tæt i farven og med en intens duft af modne mørke bær. Efter en svingtur i glasset kom varme krydderier og peber frem og gav den modne frugt lidt karakter.

En dejlig og velsmagende vin, om end en anelse klodset sammenlignet med de tre andre.

148,- hos Restaurant ET’s Vinbutik i Aarhus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments yet

Leave a Reply