Restaurant No 1: Udenlandsk øl på menuen

8 maj

Besøgt April 2013

Når vi slapper af og hygger os derhjemme, er det normalt vinflasken, der bliver stillet på bordet. Ligeledes forholder det sig på restaurant, hvor vi meget sjældent vælger at drikke øl. Denne aften på Restaurant No 1 i Aarhusgade skulle der dog ikke vin på bordet. Arrangementet stod Carlsberg for og foran os ventede fem dejlige retter alle ledsaget udenlandske øl.

Flæskesvær og Leffe Blond

Inden det gik løs med aftenens menu blev vi budt på et dejligt forfriskende glas Leffe Blond ledsaget af hjemmelavede flæskesvær og tilhørende mayonnaise. Et nemt alternativ til boblerne og en dejlig anderledes måde at starte ud på.

Morten Køster – ejer af No 1 – en glad og passioneret mand

Dette særlige ølsmagningsarrangement, var en del af Carlsbergs omfattende kampagne for det belgiske ølmærke Leffe. Aftenens tema var passion – hvilket det også har været i kampagnen – og ved langborde i de små hyggelige lokaler på Østerbro, glædede vi og omkring 30 andre gæster os til at blive kræset for af den passionerede kok, Morten Køster, men også til at opleve øllet tage vinens plads for en gangs skyld.

Langbordene var nydeligt dækket…

Til aftenens første servering startede vi i den lette og lyse ende af ølskalaen med en hvede øl fra Hoegaarden. En dejlig aromatisk øl med en flot balance mellem bitterhed og syre. Øllen var krydret med af bitter appelsinskal og krydrede korianderfrø, og dette kunne smages.

Sammen med øllen fik vi serveret et stykke pighvar, der var ledsaget ringe af porre vendt i en syrlig vinaigrette. Retten var garneret med mynte og rosenpeber, og noterne i øllet gik virkelig flot med mynten og fedmen i fisken.

Hoegaarden Wit

Pighvar – porre – mynte

Anden ret var lækre møre stykker af kanin i en øltilsmagt flødesauce. Hertil fik vi forskellige typer beder, radisser og ærteskud. Det var en fyldig ret, der fik et godt modspil af den Leffe Blond, der igen var i glasset. Denne overgærede sydbelgiske øl havde lette blomsternoter over sig og virkede dejligt læskende til trods for den relativt høje alkoholprocent på 6,5. Retten fik sammen med øllet en dejlig rustik karakter, og smagsnuancerne, det visuelle udtryk og teksturerne gik godt i spænd.

Leffe Blond

Kanin – beder – ærteskud

Ved vores tredje servering trådte vi ølmæssigt over i en anden kategori. I glasset fik vi en traditionel pilsner fra Stella Artois – ren og lige til. Sammen med øllen fulgte en variation af svampe – hele, syltede, skum og puré. Disse var ledsaget af kandiserede valnødder, som gav retten en behagelig sødme.

Matchet med øllen imponerede dog ikke i samme grad som de foregående retter. I den forbindelse må vi nok også erkende, at vi begge er større tilhængere af de mere aromatiske øltyper, der er brygget på overgær.

Stella Artois

Variation af svampe

Hovedretten denne aften bød på braiseret kalvespidsbryst, røget kartoffelmos og masser af løg i flere varianter – en tallerken fyldt med saft og kraft, og en ret der krævede et standhaftigt men stadig sødmefyldt glas øl.

Med den tyske Franziskaner i glasset endte vi med et samspil mellem øl og mad, der virkelig virkede. De kraftige og søde variationer af løg kunne have været en stor udfordring for mange rødvine og deres dertilhørende garvesyre – dette problem havde denne cremede ufiltrerede bayerske øl ikke. De ristede let sødelige rugbrødsnoter i øllet gik særdeles godt i spænd med både den røgede kartoffelmos (muligvis tilsmagt med rygeost?) og det møre kalvespidsbryst.

Retten var rustik, velsmagende og en værdig hovedret til sådan en ølsmagning – en rigtig herreret!

Franziskaner Dunkel

Hovedretten anrettes i Køsters køkken...

Kalvespidsbryst – løg – kartoffel

Vi havde til dette arrangement set meget frem til at smage øl som ledsager til dessert – og denne aftens match var virkelig en vinder. Køster servede sin signaturdessert – en lækker dekonstruktion af en Snickersbar, og hertil drak vi Leffe Brune. På tallerkenen lå mørk ganache, brændt marengs, saltet karamel og peanuts i skøn forening – en smagssammensætning der bare virker hver gang.

De karamelagtige noter fra malten i den mørke Leffe gjorde sig godt i forhold til smagsnuancerne i desserten, og på samme tid sørgede kulsyren for at rense munden mellem hver skefuld.

Leffe Brune

Dekonstrueret Snickersbar

Aftenen bød på et spændende indblik i øllets verden – en verden vi helt sikkert vil stifte større bekendtskab det næste stykke tid. Maden var lækker, stemningen ved langbordene høj og de fine sammensætninger af øl og mad var dejlige overraskelser for sådan nogle vinelskere som os.

Tak til Carlsberg og Morten Køster for de mange skønne øl og lækre retter.

Restaurant No 1
Aarhusgade 1
2100 København Ø
Tlf.: +45 35 26 42 01

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments yet

Leave a Reply