Frederikshøj revisited

11 mar

Besøgt Februar 2013

Når man til tider kan få lyst til at nyde en aften uden for mange strandurter, og naturvin, så er det dejligt at vide, at Frederikshøj ligger lige der, hvor man forlod dem sidst. Velkommen på restauranten syd for Aarhus, der placerer sig i den absolutte top af spisesteder, vi har besøgt.

Wassim Hallal

Wassim Hallals ambitiøse restaurant placerer sig nemlig der hvor smukke traditioner og kreativitet mødes. Her er der ingen nordiske fornemmelser på menuen – man mærker i stedet at man her har med et køkken at gøre, der ikke lader sig begrænse – hverken af trends eller dogmer.

Det er befriende at sætte sig ved sit bord (i desuden yderst behagelige stole) på Frederikshøj – her hersker en seriøsitet og et engagement der ikke er til at tage fejl af. Man er ikke bange for i 2013 at iføre sig tjenerhandsken og folde en serviet ud i skødet på sine gæster – servicen foregår på et meget højt niveau.

I anledningen af valentinsdag havde Frederikshøj sammensat et yderst favorabelt tilbud (800,- pr. mand), hvilket indebar snacks & aperitif, 5 retter, 3 vine samt kaffe og petit fours.

Ved ankomsten startede vi derfor med et glas spansk Cava, der var blevet blandet med saften fra jordbær. Idéen om en romantisk rød aperitif på valentinsdag fejlede bestemt ingenting, men desværre var den jordbærdominerede sag noget sød i forhold til de indledende snacks, vi fik serveret.

Luftig og sprød persille

De indledende appetitvækkere på Frederikshøj har ved vores tidligere besøg gang på gang været imponerende, og denne aften var ingen undtagelse. Vi startede med en variation af persille, der blev serveret i et lille termoglas. En intens, let syrlig og luftig persilleskum fra sifon fyldte bunden, og på toppen var der drysset med friteret persille samt sprødt kyllingebacon. En enkel og velsmagende servering, hvis kraftfulde smag overraskede os positivt.

På en sort skifferplade var resten af de herligheder, som Wassim og co. havde bestemt for denne aften, linet op. Her var kartoffelchips  med østers, eddikestøv og karse, sprød kylling med waldorfsalat, makrel i tomat med puffede ris, oksetatar med ribsgelé, friterede andehjerter og majs-macarons. Et herligt bombardement af raffinerede snacks – den ene mere velsmagende end den anden.

Et bombardement af herligheder…

Ovenpå den flotte indledning fortsatte vi aftenen med første egentlig ret – Hvilling, gulerod og krydderurter. Inden retten blev serveret, fik vi dog først skænket et glas italiensk hvidvin fra Veneto lavet på Cortese og Garganega. I næsen var den præget af blomster samt æble og fersken, og den havde en god syre og en afbalanceret frugtsødme. Ikke nogen kompleks vin, men den gik fint til både første og anden servering.

På madsiden bød køkkenet på hvilling tilberedt ved lav varme med tilhørende gulerod og masser af krydderurter og sprøde chips. Serveringen blev ved bordet  rundet af med en særdeles velsmagende sauce, som jeg formoder var lavet på forskellige urter. En elegant servering der harmonerede i smag såvel som samspillet af teksturer.

Hvilling – Gulerod – Krydderurter

Aftenens anden servering stod på torsk, grønkål og flæskesvær serveret med en cremet suppe lavet på bouillon fra torsken og smagt til med rigeligt peberrod – kraftfuld men ikke for dominerende. Serveringen vækkede minder fra barndommen i det sønderjyske, hvor vi fik peberrodssauce til nye kogte kartofler og dampet fisk.  Et smil bredte sig på mine læber, og jeg nød hver en bid. Torsken var tilberedt til perfektion, og det sprøde torskeskind, der omkransede torsken, skabte fin sprød balance i forhold til de bløde elementer på tallerkenen. For mig var dette aftenens bedste servering, mens Nina derimod gav sin stemme til den foregående ret.

Torsk – Grønkål – Flæskesvær

Inden hovedretten blev serveret, fik vi skænket aftenens næste vin – Paul Jaboulet Les Traverses. Druerne er dyrket i Ventoux, der ligger i Rhône-dalen og er lavet primært på Grenache samt en smule Syrah. En dejlig behagelig duft af krydderurter, kirsebær og hvid peber – en typisk Rhône-vin. Vinen var dog noget lukket og harmonerede ikke smagsmæssigt med duften. Til gengæld var vinen et flot match til vores næste servering, der var med til at løfte vinens niveau.

Paul Jaboulet, Les Traverses, Ventoux, Rhône

Hovedretten bestod af et flot stykke okseryg akkompagneret af løg – friteret og syltet. Hertil glaskål, ærtespirer og en kraftig velsmagende sauce. Igen var der ikke en finger at sætte på serveringen – nydeligt anrettet, velsmagende og et godt samspil af råvarernes teksturer.

Okseryg – Løg – Glaskål

Vi var nu nået til aftenens første dessert, og det var igen blevet tid til at skifte vin. Denne gang var det en østrigsk auslese på Muscat-Ottonel, som er en klon af Muscat-druen, der modner hurtigere i det mellemeuropæiske klima. Vinen smagte dejligt og havde noter af tropisk frugt samt den fornødne syre til at holde sødmen i skak.

Desserten kom anrettet i en lille skål, hvor hvide marengsflager delvist dækkede flere små elementer i form af sorbet på blodappelsin, nougat og flæsk. Mens man spiste desserten fornemmede man tydeligt skiftet mellem teksturer og temperatur. Selvom dette dog var en oplevelse i sig, synes jeg ikke, jeg på nogen måde blev blæst bagover smagsmæssigt.

Blodappelsin – Nougat – Flæsk

Ved vores anden, og sidste, dessert var niveauet dog et helt andet. Bag en umiddelbar kedelig beskrivelse – chokolade, ananas og mandler – gemte der sig en dessert fuld af smagsindtryk i særklasse.

Elegant anrettet på, hvad der mindede om chokoladebrownie, lå ananasmousse omkranset af en ananasgelé – en polarstang a la Frederikshøj. Derudover var der chokolademousse, panna cotta lavet på hvid chokolade, små klatter af karamel samt en lille sukkerkugle, der indkapslede en lækker ananassorbet. Særklasse.

Chokolade – Ananas – Mandler

Inden vi forlod restauranten denne skønne aften, skulle vi selvfølgelig også lige et smut forbi restaurantens lækre petit fours. Ved tidligere besøg har vi haft fornøjelsen af selv at vælge frit fra ”petit-four-vognen”, men denne aften var vores petit fours bestemt på forhånd. Det blev de dog ikke ringere af.

En perfekt aftenen sluttede altså med en dejlig kop kaffe og tilhørende æbleflæsk, chokoladekarameller, madelainekager, trøfler med hindbærcreme og fyldt chokolade med karamel.

Tak for mad og på gensyn.

Restaurant Frederikshøj
Oddervej 19-21
8000 Aarhus C
Tlf.: +45 86 14 22 80

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments yet

Leave a Reply