De 2 Have: Et dejligt måltid på toppen

10 dec

Besøgt August 2012

De 2 Have

Et af højdepunkterne fra vores besøg i Skagen var Restaurant De 2 Have. En restaurant med en fantastisk udsigt over grenen, hvor Skagerrak og Kattegat mødes – deraf navnet. De 2 Have huser både en gourmetrestaurant, hvor kompleksiteten højnes, og hvor der kræses lidt mere om retterne, samt en café/gastropub, hvor udgangspunktet er enkle retter, men som stadig er af høj kvalitet.

De 2 Have

Vi besøgte gourmetrestauranten, der med udgangspunkt i lokale råvarer, sammensætter en menu, der varierer med årstiden. Det er muligt at sammensætte sin egen menu ud fra seks forskellige retter, eller også kan man hengive sig til en aften med det hele, hvilket undertegnede og kæresten selvfølgelig gjorde – vi valgte altså ”Lux2Have” bestående af alle seks retter inklusiv Champagne, kaffe og petit four.

Gosset Brut Excellence

Snacks – sødt og salt med urtemayonnaise

Vi lagde ud med en lækker, frisk og meget tør Champagne fra Gosset lavet på både Pinot Noir og Chardonnay. En behagelig floral duft med et strejf af nødder, grønne frugter og citrus.

Vi var heldige med vejret, for vi havde i nogen tid gerne ville smage denne lækre Champagne, der har været hus-champagne på den verdensberømte, men nu lukkede, elBulli. Det er nemlig sådan, at De 2 Have fra dag til dag varier deres Champagne afhængigt af vejret – en sjov, men interessant detalje. Generelt bliver der fokuseret meget på vinen hos De 2 Have, hvorfor det bør nævnes, at retterne bliver komponeret ud fra vinene og ikke omvendt som på mange andre restauranter.

Efter de indledende snacks fik vi serveret en lille lækker appetizer af kalvetatar rørt med sennep, sprød crouton og garneret med ærteskud. En dejlig ledsager til den friske og pivtørre Champagne.

Appetizer – Kalvetatar rørt med sennep

I vores første servering lagde vi ud med en østerstatar serveret på en skive agurk, toppet med papirtynde radiser, sprødt rugbrød og jernurt. Ved bordet hældte tjeneren en agurkesuppe og skilt på dildolie over retten. Den velsmagende flødebaserede suppe var med til at binde den smukke og sommerlige østersservering sammen. En velsmagende men lidt tung servering – jeg savnede noget syre til at skære igennem og skabe balance. Første ret havde ladet vente en smule på sig. Vi fik at vide at gulvet havde fået en sygemelding, og at tjeneren var ene mand i restauranten. Han lovede os imidlertid at sørge for at vores glas aldrig var tomme, selvom der kunne være lidt ventetid på maden – et løfte han holdt hele aftenen.

Ledsagende retten fik vi et glas Sauvignon Blanc fra Gladstone, New Zealand. Vinen blev serveret i et, for os, nyt og spændende glas, der intensiverede vinens aroma. Noter af hyldeblomst blev komplimenteret af en flot mineralitet og en rank syre. En dejlig efterfølger til champagnen og en flot ledsager til retten.

Østerstatar med agurkesuppe, radiser og sprødt rugbrød

2008 Johner Sauvignon Blanc Gladstone, New Zealand

Ved næste servering skulle vi have urtebagt kulmule med en let syrlig og delikat sauce nage med tilhørende grønt. Serveringen trådte en anelse ved siden af på den visuelle side. Den mindede mig egentlig om fransk landkøkken og ikke gourmetspise. Til gengæld fik sammenspillet mellem kulmulen, den syrlige sauce og grøntsagerne retten til at gå op i en højere enhed – det smagte virkelig godt. Til retten fik vi en Chardonnay fra Niagara Peninsula. Tropiske frugter og melon dominerede næsen. Vinen føltes rig og smøragtig i munden og havde moderate undertone af fad, uden at miste sin finesse fra det kølige canadiske klima.

Urtebagt kulmule med sauce nage og sommergrønt | Vin: 2007 Inniskillin Founders Reserve Chardonnay, Niagara Peninsula

Vores tredje servering med kråser, hjerte, jomfruhummer og variation af tomat, havde et dejligt varmt og sommerligt udtryk. Efter at have spist kråser og hjerte på henholdsvis Alkemia i Barcelona og Kadeau i Købehavn, var vi ikke så nervøse for serveringen. Desværre var begge dele overtilberedte, så de virkede noget seje og tørre i konsistensen. Ser man bort fra dette, så synes jeg retten fungerede fint i kraft af der var en god balance mellem sødme og syre. Vi valgte altså at spise retten selvom tilberedningen var lidt ved siden af, da servicen var meget presset, og vi vurderede derfor at det ganske enkelt ville tage for lang tid.

Ledsagende retten fik vi en Grüner Veltliner fra Herbert Zillinger. Jeg havde på forhånd hørt godt om producenten og havde derfor set frem til at smage denne vin. En noget anderledes Grüner Veltliner end dem min kæreste og jeg tidligere har drukket. En mørk gylden, koncentreret og krydret vin med sødmefuld honning, intens frugt samt mineralitet og røg. En lækker, spændende og kompleks vin, der afsluttede med en moderat frugtagtig syre. Den forekom dog stadig en smule tung, og jeg så gerne, at den havde haft en anelse mere syre.

Confiterede kråser og hjerter fra kylling med stegt jomfruhummer og tomater | Vin: 2009 Radikal Grüner Veltliner, Herbert Zillinger

Ved vores næste ret skulle vi en tur i skoven. Smørstegte kantareller med majs og sommertrøffel – en klassisk og lækker sammensætning. Helt enkelt, uden kød, med den råvaren i fokus.

Ligesom retten faldt vinen, en Nebbiolo fra Lombardiet, også i vores smag. Typisk bliver Nebbiolo-druen forbundet med Barolo i Piemonte, hvor druen får et særligt fornemt udtryk. Denne udgave fra Lombardiet var en frugtig og fyldig vin, med en duft af jordbund og kirsebær. Vinens jordnære udtryk komplimenterede kantarellerne på bedste vis, og afsluttede med en fin syre og forholdsvis lette tanniner.

Smørstegte kantareller og majs med sommer trøffel | Vin: 2006 Valtellina Superiore "Cà Morei" Fay Lombardiet

Hovedretten var langtidsstegt okseculotte med variation af løg og en kraftig rødvinssauce på marv, tunge og urter. Tilhørende retten fik vi en cremet bygotto – nordens svar på risotto lavet på korn i stedet for ris.

En virkelig velsmagende, men stor servering. Kødet var flot tilberedt og saucen meget intens og velsmagende. Bygottoen, der dog var en smule for fast i konsistensen, gav en cremet og lækker osteagtig dimension til retten. De syrlige løg gav retten det nødvendige modspil, og retten behagede i det hele taget ganen.

Vinen fra Mount Langi Ghiran i Australien var lavet på 100% Shiraz og næsten lige så intens og mørk i sit udtryk som saucen. En god fyldig duft af mørke bær, peber og fad uden af blive for dominerende. Fyldige tanniner og en rank og frugtig syre holdt vinen i balance.

Langtidsstegt okseculotte med 3 x løg og rødvinssauce med marv, tunge og urter | Vin: 2007 Mount Langi Ghiran, Cliff Edge Shiraz

Desserten denne aften var chokoladekage med variation af kirsebær – syltet og som sorbet. Jeg er, og bliver nok heller aldrig, et dessertmenneske, men serveringen var bestemt veltillavet og afsluttede aftenen på fineste vis.

Ledsagende desserten fik vi skænket et glas hedvin fra vingården R. L. Buller & Son. Her var det deres Fine Old Tokay, vi fik serveret. Dybe noter af karamel i både smag og næse, og en lang blød eftersmag der havde en appelsinagtig afslutning. For mig var vinen en anelse tung, som ledsager til desserten.

Syltede kirsebær med chokoladekage, kirsebærbrændevin og kirsebærsorbet | Vin: Buller Fine Old Tokay, R.L. Buller & Son

Vi havde alt i alt en dejlig aften på Restaurant De2Have, hvor vi flere gange blev glædeligt overraskede især over vinniveauet. Der var et par svipsere i løbet af aftenen, men den afslappede stemning og vores venlige tjener gjorde, at vi hyggede os storartet denne sommeraften. Næste gang turen går til Skagen, kigger vi gerne forbi Danmarks nordligst beliggende restaurant igen.

Læs også vores: Spiseguide til Skagen

Restaurant De 2 Have
Fyrvej 42
9990 Skagen
Tlf.: +45 98 44 24 35

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Trackbacks and Pingbacks

  1. Spis i Skagen » Gastropassion - 10. december 2012

    [...] også vores anmeldelse af Restaurant De 2 Have [...]

Leave a Reply