New Zealandsk biodynamik i topklasse

12 apr

Siden vi smagte Cloudy Bay’s Chardonnay fra Marlborough, New Zealand, har vi med begejstring nu udforsket en ny New Zealandsk vinmager.

Seresin Chardonnay Reserve 2009

En fredag aften, over et fad med god ost og Serranoskinke, delte min kæreste og jeg denne skønne og meget velsmagende Chardonnay Reserve 2009 fra Seresin Estate.

Forskellige oste kræver forskellig vin, men med en god fyldig Chardonnay kan man ikke gå helt galt i byen, hvis ostebordet er af knap så kraftig karakter.  Opgaven havde altså været at finde en lækker hvidvin, der ikke blegnede fuldstændig ved siden af den fede ost og skinke. Og jeg må sige jeg ramte plet med Seresins Reserve, som klarede sig ganske glimrende til den nøddeagtige comté, en fast gedeost og to lidt kraftigere stykker, hvoraf den ene var blåskimmel.

Men nu ikke flere detaljer om osten for hold nu op, hvor duftede Seresins Chardonnay Reserve bare godt. Den havde en intens duft af grønne æbler, ristede nødder og noter tangerende til flødekaramel.

Derudover er vinen naturligt gæret på fransk eg i 11 måneder og er meget afbalanceret hvad fad og mineralitet angår. I munden er den livlig og frisk og har en smøragtig fylde.

Den kan drikkes nu, men kan man vente, har den bestemt også potentiale til lagring i 4-5 år mere.

Rent håndværk

Seresin Estate Limited er en af New Zealands mest moderne vingårde, og Seresins vine produceres udelukkende fra håndplukkede biodynamiske druer. Og så har han en noget alternativ måde at gribe druerne an på. I stedet for at bruge pumpemaskiner, som menes at have indflydelse på vinens fineste smagsnuancer, bruger Seresin tyngdekraften. Derfor er vingården opdelt i etager. Således ankommer druerne på øverste etage og ender på flaske på nederste. Der bliver altså ikke gået på kompromis med noget, og det kan smages.

Hånden, der afbildes på Seresins etiketter, er et symbol på styrke og den rene jords dyrker. I gamle dage blev hånden brugt som symbol på ægte håndværk. Hos Seresin har den selv samme betydning og er indbegrebet af hele deres filosofi omkring vindyrkning.

Vi glæder os til at til at smage flere flasker fra vingården for ligesom Cloudy Bay, så byder Seresin, med deres Chardonnay, også de større Bourgogner op til dans – og gør det fremragende.

Vi købte Seresin Chardonnay Reserve 2009 hos H.J. Hansen til 235 kr./flasken.

Fun fact

Michael Seresin, der er manden bag Seresin Estate Limited, er oprindelig filmfotograf og har været med til at producere film som Midnight Express og Harry Potter og Fangen fra Azkaban. Parallelt hermed har han kastet sig over produktionen af vine og det er vi her på bloggen bestemt ikke kede af.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to “New Zealandsk biodynamik i topklasse”

 1. Feinschmeckeren 12. april 2012 at 09:29 #

  De new zealændere kan altså noget med hvidvine. Personligt er jeg meget begejstret for den ofte markante syreprofil, som vinene har, særligt sauvignon blanc’erne.

  Jeg tænker, at denne artikel vil vække interesse for tilhængere af new zealandske vine.

  http://feinschmeckeren.dk/2012/02/smagning-af-vinene-fra-greywacke-pa-restaurant-aoc/

  Alt godt,
  Rasmus

 2. Gastropassion 12. april 2012 at 10:31 #

  Hej Rasmus,

  Det kan de så absolut! Især deres Sauvignon Blanc, som du også påpeger. Det har jeg dog tilgode. :-)
  Så længe der er balance ift. vinens krop, så er syre en dejlig ting. Ofte synes jeg dog dette kan være problematisk.
  – Jeg må du fluks erhverve mig en Sauvignon eller to og smageprøve.

  Hvad dit indlæg om Greywacke angår, så er det da helt sikkert noget der skal prøves – især fordi vi næsten lige har drukket Cloudy Bay (Jf. Kevin Judd).

  Alt godt,

  Mikkel

 3. Anders Damm 12. april 2012 at 11:08 #

  Suveræn vin med en dejlig nutty duft!

  Prøv den også til eksempelvis pighvar eller hvide asparges med brunet smør og nødder – det er et match made in heaven!

  • Gastropassion 12. april 2012 at 14:09 #

   Det lyder nu også helt forrygende Anders, tak :-)

Leave a Reply