Test: Sommerens bedste rosévine

17 jun

En vellykket smagning…

Rosévin er en drik mange ofte forbinder med sommer og solskin på terrassen, og det er da også i disse dage, at vinhandlerne sælger allermest af den lyserøde druesaft. Men sådan behøver det nu ikke at være. Der findes mange forskellige rosévine – nogle er knastørre og egner sig bedst til mad, mens andre har lidt frugtsødme og går godt på terrassen. [Læs mere...]

Rhône: Meget vin for pengene

5 jun

Fire fantastiske flasker...

Rhônedalen er ikke formelt opdelt i nord og syd, men alligevel er det relevant, at tale om vin fra henholdsvis nord og syd. Vinene fra Nord afspejler ofte finesse og renhed, mens vinene i syd ofte er bløde og flæskede, men fælles for både nord og syd er dog, at der ofte er meget vin at hente for pengene. [Læs mere...]

Løgismose Vin indtager Restaurant ET

6 maj

Besøgt April 2013

Løgismose Vin er netop åbnet i Magasin i Aarhus og for at introducere aarhusianerne for deres vine, afholdte virksomheden en forårsmiddag på aarhusianske Restaurant ET, hvor de præsenterede udvalgte signaturvine.

Her på Gastropassion har vi ikke tidligere købt vin fra Løgismose, så arrangementet var en spændende måde at blive klogere på stilen og sammenhængen mellem pris og kvalitet. [Læs mere...]

Le Richer: En dejlig mandag aften i Paris

2 apr

Besøgt Marts 2013

Vi meldte vores ankomst til Paris omkring kl. 23 en mandag aften i marts. Søndag og mandag er ikke ligefrem de dage restauranterne og vinbarerne skilter med åbent i vinduet – i hvert fald ikke på dette tidspunkt af døgnet. Så hvor går man hen for at få en tallerken ost og et par glas vin? Vi fandt Le Richer.

Richer, 2 rue Richer 75009 Paris

[Læs mere...]

Test: Champagne og andre gode nytårsbobler

19 dec

Propperne fra årets smagning

Det er snart nytår, og der skal bobler i glassene. For mange er nytår synonym med champagne, men der findes dog mange fine alternativer, og det kan være svært at finde ud af, hvilken flaske man skal vælge. [Læs mere...]

Champagne & canapéer: Krug, laks og grillet agurk

21 sep

Den ene giver lyst til den anden. Derfor var det også med stor velbehag vi en sommeraften nød en af vores yndlingschampagner ledsaget af små delikate canapéer.

Krug Grande Cuvée


[Læs mere...]

New Zealandsk biodynamik i topklasse

12 apr

Siden vi smagte Cloudy Bay’s Chardonnay fra Marlborough, New Zealand, har vi med begejstring nu udforsket en ny New Zealandsk vinmager.

Seresin Chardonnay Reserve 2009

En fredag aften, over et fad med god ost og Serranoskinke, delte min kæreste og jeg denne skønne og meget velsmagende Chardonnay Reserve 2009 fra Seresin Estate.

Forskellige oste kræver forskellig vin, men med en god fyldig Chardonnay kan man ikke gå helt galt i byen, hvis ostebordet er af knap så kraftig karakter.  Opgaven havde altså været at finde en lækker hvidvin, der ikke blegnede fuldstændig ved siden af den fede ost og skinke. Og jeg må sige jeg ramte plet med Seresins Reserve, som klarede sig ganske glimrende til den nøddeagtige comté, en fast gedeost og to lidt kraftigere stykker, hvoraf den ene var blåskimmel.

Men nu ikke flere detaljer om osten for hold nu op, hvor duftede Seresins Chardonnay Reserve bare godt. Den havde en intens duft af grønne æbler, ristede nødder og noter tangerende til flødekaramel.

Derudover er vinen naturligt gæret på fransk eg i 11 måneder og er meget afbalanceret hvad fad og mineralitet angår. I munden er den livlig og frisk og har en smøragtig fylde.

Den kan drikkes nu, men kan man vente, har den bestemt også potentiale til lagring i 4-5 år mere.

Rent håndværk

Seresin Estate Limited er en af New Zealands mest moderne vingårde, og Seresins vine produceres udelukkende fra håndplukkede biodynamiske druer. Og så har han en noget alternativ måde at gribe druerne an på. I stedet for at bruge pumpemaskiner, som menes at have indflydelse på vinens fineste smagsnuancer, bruger Seresin tyngdekraften. Derfor er vingården opdelt i etager. Således ankommer druerne på øverste etage og ender på flaske på nederste. Der bliver altså ikke gået på kompromis med noget, og det kan smages.

Hånden, der afbildes på Seresins etiketter, er et symbol på styrke og den rene jords dyrker. I gamle dage blev hånden brugt som symbol på ægte håndværk. Hos Seresin har den selv samme betydning og er indbegrebet af hele deres filosofi omkring vindyrkning.

Vi glæder os til at til at smage flere flasker fra vingården for ligesom Cloudy Bay, så byder Seresin, med deres Chardonnay, også de større Bourgogner op til dans – og gør det fremragende.

Vi købte Seresin Chardonnay Reserve 2009 hos H.J. Hansen til 235 kr./flasken.

Fun fact

Michael Seresin, der er manden bag Seresin Estate Limited, er oprindelig filmfotograf og har været med til at producere film som Midnight Express og Harry Potter og Fangen fra Azkaban. Parallelt hermed har han kastet sig over produktionen af vine og det er vi her på bloggen bestemt ikke kede af.

Lækre hvide dråber fra New Zealand

23 mar

Er du på jagt efter gode alternativer til den hvide Bourgogne, så har vi her fundet et rigtig godt bud.

Ofte er det  Marlboroughs Sauvignon Blanc, der bliver fremhævet, men en dag faldt vi over Cloudy Bay-husets Chardonnay fra 2007 på tilbud, og så måtte vi jo prøve det.

Cloudy Bay’s vine er rene, livlige og forfriskende og afspejler et solrigt men samtidig relativt køligt kystklima i Wairau dalen i Marlborough, New Zealand. Det glædede vi os til at smage.

Først og fremmest blev vi imponerede over den friskhed og renhed, der var over vinen fra 2007. Lækker sprød og en flaske, der sagtens kan holde flere år endnu.

God balance mellem fadet og friskheden

Friskeheden kommer fra at være gæret i ståltanke, og vinen får derefter dybde fra 12 måneder på fransk eg. Det giver den fineste balance mellem det friske og de mere ristede noter.

Det er ikke Bourgogne, men det er derhen af.

Det friske kommer til udtryk i duften af blomster og citrusfrugt, men vi oplevede også en sødlig note á la fersken og moden pære. Sammen med et strejf af vanilje og ristede nødder bliver det altså til et rigtig elegant glas.

Vinen er lækker fyldig og vil kunne klare selv relativt kraftige serveringer.

Vi drak selv Cloudy Bay som en slags aperitif, inden vi tog på restaurant en lørdag aften, men ryger der engang i fremtiden igen en Cloudy Bay i indkøbskurven, så drikker vi den til en god fiskeret, så den rigtig kan komme til live.


Cloudy Bay er ikke billigt, men det er prisen værd.

Vi købte Cloudy Bay Chardonnay 2007 på tilbudspris til 179,- i Salling Super (Normalpris ca. 220,-)

Champagne: J. Charpentier har overmodne æbler og rødkål i næsen!

8 dec

Champagnehuset J. Charpentier blev etableret i 1920. I dag har det lille hus 12 hektar vinmarker i Vallée de la Marne i hjertet af Champagne.

Marne-dalen er præget af en meget kalkholdig jord, der giver fyldige vine med karakter. Markerne i Marne domineres hovedsageligt af Pinot Meunier og Pinot Noir, og J. Charpentiers marker er ingen undtagelse. Deres marker er tilplantet af 65% Pinot Meunier, 20% Pinot Noir og kun 15% Chardonnay.

Charpentier Brut Millésime 1999

- Druesammensætningen har ikke været muligt at opstøve, men højst sandsynligt med overvægt af Pinot Meunier.

Vores champagne i november måned var en kraftig og lækker én af slagsen. Jeg er meget glad for kraftige champagner domineret af røde druer, og denne flaske, J. Charpentier Brut Millésime 1999, sad lige i skabet.

En meget kraftig og karakterfyldt champagne der i glasset udstrålede en flot gylden farve. I næsen bar den tydeligt præg af noget så interessant som overmodne æbler og rødkål! Det lyder umiddelbart underligt og uappetitligt, men det var det bestemt ikke; tværtimod. Her i vinterhalvåret op mod jul er der vel egentlig ikke noget, der kunne være mere passende.

Smagen var ligeledes særdeles moden af en kun 12 år gammel årgang at være.   Pga. den høje andel af Pinot Meunier, hvis lagringspotentiale er begrænset, er det også nu, den skulle drikkes. Boblerne var dog stadig i fuldt vigør, fine og brusende i munden, og de lettede smagen af overmoden frugt, flødekaramel og julebordstilbehør.

Hvis man har lyst til at prøve noget virkelig anderledes, drønlækkert og kraftigt, så er 1999 Brut Millésime et rigtig godt bud på en spændende flaske. Vi købte den til kun 349,- hos vores lokale champagnepusher – en god pris for denne vintage-oplevelse.

Champagne: Vores nye venner Piper-Heidsieck og Ruinart

15 nov

Min kæreste og jeg har truffet en rigtig dejlig beslutning. Det lyder alvorligt, og det skam også: fra nu af skal der hver måned købes, poppes og nydes en ny flaske Champagne.
I oktober måned kunne vi dog ikke holde os til en enkelt flaske, men endte med at prøve to NV Brut’er begge fra Reims.

Piper-Heidsieck

- Druesammensætning: 55% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier, & 15% Chardonnay

Først var det tid til Piper-Heidsieck.
Denne lysegule Champagne har store kraftige bobler i glasset, og de er med til at gøre den dejlig frisk og liflig. En udpræget citrusduft understreger den friske karakter, men der var også mere krydrede noter som ristede nødder at spore i smagen.
En klassisk champagne med en behersket tør afslutning. Jeg ville gerne servere denne NV som aperitif før en lækker middag eller frokost.

R de Ruinart

- Druesammensætning: 60 % Pinot Noir og 40% Chardonnay

Ruinart’s standard cuvée, R de Ruinart, blev det også til.
En skøn chardonnay-domineret smag, der var sprængfyldt med de fineste bobler. Der var citrus og pære i næsen og ditto i smagen.
Eftersmagen er lang og toner ud i mere bløde nuancer som honning og ristet brød og smør. Vinen går an som ledsager til mad – men ville absolut score toppoint som aperitif.
I den endelige karaktergivning af denne flaske var vi lidt delte. En af os (skribenten af indlægget) var vild med den, og den anden var ikke synderligt begejstret og kunne slet ikke smage de bløde noter, og synes den var alt for syrlig.
Er man vild med en rank frisk Champagne, så er R de Ruinart en strålende måde at få stillet Champagne-tørsten. Og så er det da samtidig hyggeligt at tænke på, at Ruinart-huset var det første champagnehus i verden, da det blev grundlagt i 1729.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...