Bandol Sur Mer – Intim fransk bistro i Berlin

26 jun

Bandol Sur Mer

Bandol Sur Mer

Bandol Sur Mer er en lille fransk-inspireret bistro i hjertet af Berlin. Stedet er småt med spartansk indretning – her er bare fem borde med plads til i alt 18 mennesker og et åbent køkken, der fylder godt halvdelen af restauranten. Bandol Sur Mer byder på en uhøjtidelig stemning, og så er maden næsten på niveau med Berlins betydeligt dyrere Michelin-templer.

Bandol Sur Mer

Bandol Sur Mer 

Bandol Sur Mer

Bandol Sur Mer

Der er to forskellige menuer at vælge imellem på Bandol. Den ene har fokus på fisk og den anden på kød – vi valgte sidstnævnte. Der var fem retter på denne menu, men der er mulighed for at tilkøbe ekstra retter. Er man knap så sulten kan de enkelte retter også købes særskilt.

Aftenens menu…

Aftenens menu… 

Vores aften på Bandol Sur Mer startede med en lille hilsen fra køkkenet. Bagt og syltet rødbede serveret luftig creme på dild og røget fåreost. Glimrende start.

Rødbede, fåreost og dild

Rødbede, fåreost og dild

Den efterfølgende servering med foie gras terrine i selskab med en pure på grønne æbler, sellerijuice, sprødt kyllingeskind og lun brioche var for mig lige i øjet. Kreativt uden at kamme over og meget velsmagende.  Fin balance mellem sødme, surt, salt og bittert.

Sammen med retten fik vi en halvsød Riesling fra Karthäuserhof i Mosel. Fin balance mellem sødme og syre og vinen virkede næsten frisk og let i sit udtryk. Æblenoterne i vinen skabte god harmoni med vores servering. Dejlig vin fra en dejlig producent.

Foie Gras Maison

Foie Gras Maison

Foie Gras Maison

Foie Gras Maison

2011 Riesling Kabinett, Karthäuserhof

2011 Riesling Kabinett, Karthäuserhof

Næste servering bestod af ål og kalvehjerte – en særdeles fin sammensætning af råvarer, der gav retten en intens fed og mørk smag. Ål og hjerter blev serveret ovenpå en pure af skovsyre i en rustik anretning af ristede spæde porrer og variation af hvide beder.

Til retten fik serveret et glas cider fra Normandiet. Selve cideren var frisk med fine mundrensende bobler og en duft af modne røde æbler, vildgær og vegetale noter. Sammen med maden fungerede ciderens høje syre rensende i forhold til fedmen i ål og hjerter, mens de vegetale noter passede fint til de ristede porrer og hvide beder.

Smoked-eel from Caputh & Calfsheart

Smoked-eel from Caputh & Calfsheart

Fournier Brut, Cidre de Normadie

Fournier Brut, Cidre de Normadie

Herefter fulgte braiseret svin og snegle serveret med glaserede løg, ramsløgspesto og brændenældepure. Igen en lidt usædvanlig sammensætning af råvarer, der satte et smil på læberne – i hvert fald på min side af bordet. Nina er ikke så begejstret for tanken om at spise snegle.

Til sneglene fik vi en hvidvin fra Pacherenc du Vic-Bilh i den sydvestlige del af Frankrig, lavet på en blanding af Gros Manseng og Petit Manseng. En let gylden vin med friske grønne noter af citrus og grape samt en anelse honningsødme og diskrete ristede noter fra fadlagringen. Mellemfyldig i smagen med en fin syre til at rense fedmen fra svin og snegle. 

Burgundy Snails and Porkbelly

Burgundy Snails and Porkbelly

2012 Pacherenc du Vic-Bilh, Odé d'Aydie, Château d'Aydie

2012 Pacherenc du Vic-Bilh, Odé d

Hovedretten var mere konventionel og elegant i sit udtryk end de foregående retter. Alligevel var der dog en portion af den samme energi og rå vildskab, som de andre retter strålede af og lød på skiver af veltilberedt krogmodnet oksekød blev serveret med en indkogt sauce, pocheret og stegt grønkål, variation af kålrabi (pure, kogt og rå) og sprøde græskarkerner.

På vinsiden fik vi valget mellem to noget forskellige røde vine – den ene lavet på Mourvèdre, Grenache og Cinsault og den anden Pinot Noir. Vi prøvede en af hver, og ikke overraskende var det førstnævnte der med sin fyldigere krop og tæthed passede bedst til retten, selvom Bourgognens syre og relative intense frugt spillede fint op mod serveringen.

Nebraska beef

Nebraska beef

2010 Domaine du Gros'Noré, Bandol

2010 Domaine du Gros

2011 Beauregard Santenay 1. Cru, Domaine Jacques Girardin

2011 Beauregard Santenay 1. Cru, Domaine Jacques Girardin

 

Desserten var små kugler af medlar serveret med en granité af Ginger Beer, brunet smør og karamel-is og finthakkede ristede mandler. Medlar – en frugt der i smag og konsistens minder om en blanding af æble og hyben – var for mig et nyt bekendtskab og en lækker kombination med de øvrige elementer i retten. Det var en velsmagende dessert, der med sikker hånd bandt sløjfe på aftenens menu. 

Med Sauternes i glasset var aftenen fuldendt og humøret højt. Inden vi satte kursen videre mod Berlins natteliv, fik vi sammen med regningen en sidste lille hilsen fra køkkenet – tre små petit fours og en rørende billig regning middagen taget i betragtning. 

Medlar & cake-pops

Medlar & cake-pops

2010 Sauternes, Chateau Haut Mayne

2010 Sauternes, Chateau Haut Mayne

Petits Fours

Petits Fours

Køkkenet på Bandol Sur Mer leger med nye og usædvanlige sammensætninger  af råvarer på en måde, der minder mig om neo-bistro bølgen i Paris – Septime og Le Chateaubriand.

Retterne på Bandol Sur Mer er sprængfyldt af mørke kraftig smagende elementer. Skulle man alligevel komme med en kritisk kommentar til aftenens menu, må det være den selv samme intensitet, hele menuen består af.

Selvom jeg elsker de mørke og intense serveringer, så savner jeg for balancens skyld de lette og elegante af slagsen. Måske findes disse i restaurantens fiskemenu? Det vil vores næste tur til Berlin vise…

Gør dig selv en tjeneste og reserver et bord inden din næste tur går til Berlin. Der er ikke mange pladser i restauranten og rift om pladserne.

Bandol Sur Mer
Torstrasse 167
10115 Berlin
Tlf.: +49 30 67 30 20 51

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No comments yet

Leave a Reply