Test: Champagne og andre gode nytårsbobler

19 dec

Propperne fra årets smagning

Det er snart nytår, og der skal bobler i glassene. For mange er nytår synonym med champagne, men der findes dog mange fine alternativer, og det kan være svært at finde ud af, hvilken flaske man skal vælge.

For at gøre dit valg af bobler til årets sidste aften nemmere, har Gastropassion i samarbejde med fire sommelierer, prøvesmagt en god blanding af både champagne og mousserende vine.

Blindsmagningen kan begynde...

Om smagningen

For at holde smagningen på et niveau hvor alle kan være med, er der samlet et bredt udvalg af bobler i prisklassen 100-350 kroner flasken. Alle vinene er smagt blindt med det udgangspunkt at finde de bedste bobler til nytårstalen – ikke til kransekagen, hvor boblerne helst skal have lidt sødme.

Deltagerne i smagningen var:

Sabina Drachmann Sunne, sommelier hos Restaurant ET i Aarhus.
Tabita Mortensen, sommelier hos Nordisk Spisehus i Aarhus.
Fredrik Hierner, sommelier hos MASH i Aarhus.
Simon Bjerre-Pedersen, sommelier hos Fru Larsen i Langå.
Mikkel Unbehaun, indehaver af Gastropassion.dk.

Pen og papir...

Hver flaske har fået point fra 1-6. 1 point er givet til det uinteressante glas, og 6 point for det perfekte glas. Udover at have givet point har deltagerne i smagningen også vurderet serveringstemperatur og givet forslag til mad, hvilket er med til at give dig den bedste oplevelse med vinen.

Det bedste først

Vi starter med det bedste først, og så arbejder vi os langsomt ned gennem boblerne i testen.

Testens tre bedste bobler...

NV L’Octavin Cuvée Papageno
Område: Jura, Crémant | Drue(r): 100% Chardonnay.

Lys gul Crémant med et grønligt skær fra Jura. Boblerne er friske, lette og rensende. En flot næse der bærer tydeligt præg af kvalitet. Her er der både gule æbler og nedfaldne pærer efterfulgt af mandler, brioche, gær, røg samt mineralske undertoner. Smagen er ren og stringent med oxideret æble (på den gode måde), citrus og grape. God og velbalanceret.

Testens enstemmige vinder!

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: Servér som aperitif og til mad – evt. til østers, tørre oste eller stegt hvid fisk med hollandaise.

180,- hos Krone Vine eller Soif!! Vinkøbmand i Aarhus

 

 

NV Billecart-Salmon Extra Brut
Område: Champagne | Drue(r): 40% Pinot Meunier, 35% Pinot Noir, 25% Chardonnay.

En lys og let grønlig champagne med elegante, men kraftige bobler. En flot og åben næse med masser af moden frugt, blomster, brioche, smør, grape, gær og svampe. Den er høj på syren og stram i smagen med syrerige grønne æbler og undertoner af nødder, citrus og lakrids. Klassisk Champagne-stil ud over alle grænser.

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: Både som aperitif og til mad. Salte snacks, som eksempelvis nødder og chips eller stegt pighvar og havtaske.

409,95,- hos Theis Vine

 

 

NV Theophile Roederer Brut
Område: Champagne | Drue(r): 34% Chardonnay, 26% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier.

En lys gul champagne med fine bobler. Den fremstår kompleks i duften, og næsen fyldes af stærke animalske noter og undertoner af citrus, brød, svampe og gær. I munden er den fyldig og med høj syre og et snert af frugtsødme. Smagen præges af abrikos og makroner.

En harmonisk og flot champagne.

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: Egner sig både som aperitif og til mad. Fx lette kødretter som gris med svampe og hyben eller til tatar. Rødkitost vil også være et godt match.

285,- hos Vinoble

 

 

Charpentier, let og ligetil...

NV J. Charpentier Brut Reserve
Område: Champagne | Drue(r): 80 % Pinot Meunier og 20% Pinot Noir.

En klar champagne med grøngulligt skær og behagelige elegante bobler. I næsen er der en intens duft af gær, ristet brød, citrus og melon. Der er en god frisk syre og den fyldige smag præges af citrus, grønne æbler, mineralitet og mandler.

En champagne der er let og ligetil.

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: Elegant aperitif.

240,- hos Niche Vine

 

 

NV J. Charpentier Brut Prestige Rosé
Område: Champagne | Drue(r): 60% Pinot Noir, 20% Chardonnay, 20% Pinot Meunier (8% fra rødvin på Pinot Meunier)

Flot roséchampagne med en stor og fyldig mousse. Den dufter af skovbund, jordbær og hindbær og har undertoner af smør og brød. I smagen går de røde bær igen, men domineres af rødbede. Vinen er flot afbalanceret og bestemt ikke for frugtsød.

Vil man drikke rosé til nytår, er denne champagne et godt bud.

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: Egner sig bedre til mad end aperitif. Et suverænt match til hummer.

285,- hos Niche Vine

 

 

Godt håndværk og bobler der vil ha' mad...

Jacquesson Cuvée 736
Område: Champagne | Drue(r): 53% Chardonnay, 29% Pinot Noir, 18% Pinot Meunier.

En lys gul champagne med et grønligt skær og små elegante bobler. I næsen er den lidt lukket, men der anes noter af pink grape, gær, appelsin og nødder. Vinen har en flot stram syre i god balance. Smagen domineres primært af citrusfrugter suppleret af bløde brødnoter.

Det er godt håndværk, men den er ikke helt udviklet endnu.

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: Aperitif.

349,95,- på tilbud hos Erik Sørensen Vin

 

 

Louis Bouillot Brut Perle de Vigne, Grande Res.
Område: Bourgogne, Crémant | Drue(r): 60% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 5% Aligote.

I glasset har den en gylden farve (til den mørke side) med meget markante, næsten småaggressive, bobler. I næsen er der en kraftig duft af abrikos, gule æbler, lakrids, rugbrød og røg. Smagen er fyldig og eksotisk sød, på den tørre måde, og der er undertoner af Lakrisal. Vinen har en god sammenhæng mellem frugtsødme og syre.

Et godt glas til pengene!

Serveringstemperatur: 10-12 °C

Serveringsforslag: Går bedst til mad som fx smørstegt fisk og ægte saucer.

99,- på tilbud hos Vinoble

 

 

Endnu mere champagne...

NV André Beaufort Brut Nature
Område: Champagne | Drue(r): 80% Pinot Noir og 20% Chardonnay.

En flot gylden champagne med et let rødligt skær. I næsen er der æblecider, sherry, pære, abrikos og våd sten. Vinen er i god balance og med noter af hasselnød og sprød pomelocitrus. Eftersmagen er en anelse fed og forholdsvis lang.

Det er ikke klassisk champagne, men vil man prøve noget, der er lidt anderledes og udfordrende, så er dette et godt bud.

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: Egner sig bedst til let mad. Fx en god Comté, svampebouillon eller gravad torsk med dild, grønne æbler og bacon.

300,- hos Krone Vine eller Soif!! Vinkøbmand i Aarhus

 

 

NV Alfred Gratien Brut Classique
Område: Champagne | Drue(r): 45% Chardonnay, 43% Pinot Meunier og 12% Pinot Noir.

En lys gul champagne med fine små og koncentrerede bobler. Den fremstår frisk og ung med en markant syre og en fyldig men kort eftersmag. Næsen er fuld af æble og vanilje med noter af sød lakrids og honning. I smagen findes grønne æbler og pære samt citrus.

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: En let tilgængelig champagne der vil egne sig godt som aperitif eller til lette retter. Fx hvid fisk med rå æble eller faste oste – fx Comté.

299,95,- hos Bichel Vine

 

 

NV H. Billiot Fils Brut Grand Cru
Område: Champagne | Drue(r): 75% Pinot Noir, 25% Chardonnay.

En lys gulgrønlig champagne med fine cremede bobler, der dog forsvinder lidt for hurtigt. Næsen er fyldig, og der er en duft af brød, røg og hav, men desværre også en anelse af eddike. I smagen er den voluminøs og fedmefuld og har en anelse frugtsødme, som komplimenteres af pomelo og pink grape.

Serveringstemperatur: 8-10 °C

Serveringsforslag: Egnet som aperitif og til lette forretter med stegt eller dampet fisk.

280,- hos Vinova

 

 

De sidste bobler...

i Clivi Rbl Spumante Brut Nature
Område: Friuli, Spumante | Drue(r): 100% Ribolla.

Helt lys næsten klar i farven og med en elegant mousse. I duften er der gærdej, lys fersken og blomster. Smagen er domineret af citrusfrugter og salt. Vinen har en fin syre og en blød afrunding. Vinen er mere elegant, hvis den serveres ved relativ lav temperatur.

”Skål for de studerende”, blev der udbrudt fra en af dommerne.

Serveringstemperatur: 6-8 °C

Serveringsforslag: Aperitif.

135,- hos Niche Vine

 

 

Huber-Verdereau Blanc de Noir
Område: Bourgogne, Crémant | Drue(r): 100% Pinot Noir.

Lys og let grønlig Crémant med en fin mousse. I næsen er den lidt lukket og anonym, men der er noter af flint og pære samt svage undertoner af toast er at spore. I smagen er der en let sødme fra overmoden frugt men også noter af citron og grape. Der er en fin syre, og den afslutter med en pebret eftersmag.

Denne Crémant må gerne serveres lidt køligere, da den bliver usammenhængende ved højere temperatur.

Serveringstemperatur: 6-8 °C

Serveringsforslag: Egner sig som aperitif eller til sushi samt milde cremede oste.

135,- hos Niche Vine

 

 

NV Jean-Louis Tradition Brut
Område: Limoux, vin mousseux | Drue(r): 50% Chardonnay og 50% Pinot Noir.

En klar lys gul mousserende vin med få bobler, der desværre også hurtigt mister pusten. Næsen bærer præg af skimmelsvamp, gule æbler, mynte og pære. I smagen dominerer citrusfrugter og bitre nødder og med undertoner af pære og oxideret æble. Vinen har en fin syre men ikke god balance mellem duft og smag.

Serveringstemperatur: 6-8 °C

Serveringsforslag: Meget milde og halvfaste oste.

100,- ved køb af 6 stk. hos Bichel Vine

 

 

Afslutningsvis håber jeg gennemgangen her letter din jagt på nytårsboblerne. Har du smagt en af ovenstående flasker, eller allerede fundet din champagne eller mousserende vin til nytåret, så smid endelig en kommentar.

Inspiration til nytårsmenuen kan findes her:
Gastromands nytårsmenu 2012

Rigtig godt nytår.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Responses to “Test: Champagne og andre gode nytårsbobler”

  1. Rasmus Palsgård 20. december 2012 at 08:24 #

    Hej Mikkel,

    Tak for en overskuelig og appetitlig guide – cool med nogle jurabobler i testen. Det er sjovt at se, at vi både karakter- og erfaringsmæssigt beskriver Beaufort NV på stort set samme måde – det kan folk jo læse på http://feinschmeckeren.dk/anmeldelser/her-er-arets-champagne-til-nytar/ , hvis de får lyst.

    Ps. Fræk karaktergrafik med propperne.

    Godt nytår!

    • Gastropassion 22. december 2012 at 16:41 #

      Hej Rasmus,

      Tak og i lige måde. Beaufort er også en lækker, spændende og lidt anderledes champagne.

      Jeg har faktisk kigget lidt på Fleury – en meget omdiskuteret og spændende bio sag. Vi ender nok med at drikke to glas til talen – den og jura’en. Det glæder jeg mig til.

      God jul og godt nytår Rasmus.

      Mikkel

  2. Frederik Kreutzer 21. december 2012 at 06:20 #

    En god gennemgang, med super kommentarer. Rigtig god idé med madmatch på vinene. En altid høj kvalitet fra Billecart-Salmon. Må sige at den Jura Cremant lyder yderst interessant.

    Godt nytår

    Frederik

    • Gastropassion 22. december 2012 at 16:32 #

      Hej Frederik,

      Mange tak. Jeg vil da bestemt anbefale dig at prøve Jura’en. De gør det generelt godt er min erfaring. Desuden er det jo lidt mere interessant, når det ikke er en champagne der løber med første pladsen.

      God jul og godt nytår.

      Bedste hilsner
      Mikkel

  3. Mogens 4. december 2013 at 12:49 #

    Syntes også det er en rigtig god gennemgang. Blev overrasket over at se at champagnen ikke kunne vinde ;)

    MVH
    Mogens

    • Gastropassion 17. december 2013 at 13:03 #

      Tak Mogens :-)

      Hvis ikke du har smagt omtalte crémant kan jeg kun anbefale det…

      Bedste hilsner
      Mikkel

  4. Thomas 9. januar 2014 at 11:52 #

    Jeg er også stor fan af Beaufort. Jeg faldt lige over din boblesmagning, da jeg ledte efter champagne selv i forbindelse med nytår.

Trackbacks and Pingbacks

  1. GASTROMANDS NYTÅRSMENU 2012 | Gastromand.dk - 22. februar 2013

    [...] – Champagne og andre gode nytårsbobler [...]

  2. Saltmandler - sådan laver du de bedste saltmandler - Gastropassion - 6. juli 2014

    [...] Her finder du inspiration til champagne og andre bobler [...]

Leave a Reply