41 Grados – en lille bid af elBulli

23 jul

Besøgt juni 2011

Things aren’t always what they seem – og hurra for det!

Lysende blinkende lamper og en rød løber mødte os, da vi ankom til vores første gastronomiske mål i Barcelona, her skulle vi besøge 41º.

En mand, der mest af alt mindede om en forfinet Tivolikontrollør, løsgjorde et velourreb, lukkede os ind og ledte os gennem Tickets, hovedrestauranten i Albert Adriás nye koncept. Vi måtte sno os gennem farverige borde og travle tjenere for at nå frem. Bagerst i lokalet skulle vi under et tungt sort velourforhæng for at nå ind til 41º. Der ventede os noget stort – eller i hvert fald anderledes.

Første gastrostop er hverken restaurant eller bar, men en behagelig fussion  – lad os kalde det en gastrobar. Her står et ungt og kreativt team klar med snacks og småretter inspireret eller direkte hentet fra mastodonten elBulli.

Navnet kommer dels fra den styrke alkoholen i drinksene har, nemlig godt 40 procent og dels den længdegrad Barcelona ligger på.

Det er et relativt lille baglokale Adriá har indrettet som gastrobar, og der er kun omkring 35 pladser. Vi havde valget mellem at sidde ved hyggelige lave borde eller i baren. I spansk stil snuppede vi barstolene, så vi kunne følge tilblivelsen af både snacks og drinks.

Vi valgte at begive os ud i en tasting menu, for det var ærlig talt umuligt at vælge på kortet. Det var ikke angivet på kortet at en sådan menu fandtes, men vi blev spurgt, om vi var interesseret i en sådan. Ligeledes gav vi bartenderen frie hænder til at vælge, hvilke drinks vi skulle have til.

Første bid var en spændende lille sag: En falsk oliven. Hvad der lignede en ganske almindelig grøn oliven var en såkaldt olivensfære altså olivenpure indkapslet i en tynd skal af gelé – én bid, én smagseksplosion og en elBulli-klassiker.

Oliven a la 41º (Billedet er desværre lidt uskarpt)

Herefter fulgte falske pistacienødder med flydende fyld, søde falske jordnødder og pistacienødder iført tynde yoghurtchips. Alle lækre små hapsere.

Pistacie efterligninger

Yoghurt chips med pistacie og honning- og jordnøddekiks

De forskellige snacks kom i en lind strøm fra køkkenet. Nogle gange var det lige før det gik for stærkt. Men når næste ret bare er bedre end den foregående, så gør det jo ikke så meget.

Herefter fulgte 2 knasende elementer: puffede ris med safran og sprøde chilichips farvet med blæk og dertilhørende citron.

Puffede rejer med safran

Spicy "blæksprutte" med citron

Det var de sprødeste og nok mest kreativt udførte chips jeg nogensinde har set. Faktisk var jeg nået at blive bekymret da jeg så ”blæksprutterne” stå og vente på at blive serveret for os. ”Åh nej ikke rå blæksprutte” -så meget lignede de den ægte vare.

Smagen var intens i begge indslag. Lækker safran og godt med skarp chili. Men i den første del af smagemenuen var det de lækre konsistenser der imponerede os mest, hvis man skal vælge.

Det er en uhøjtidlig og dog luksuriøs stemning man oplever på 41 Degrados og på vores plads i baren, følte vi os godt taget af af en god blanding af tjenere, kokke og bartendere.

Drinksene var et kapitel for sig. Sjældent har jeg set en bartender kæle mere for en gin og tonic end her! Vi fik blandt andet en variant med et strejf af mynte og eukalyptus -sikke en herlighed. En anden fuldtræffer var varianten med vanilje, der blev røget med æbletobak.

Robin Hood

Sjette snack var en lækker lille ”tunvaffel” med lysende orange fiskeæg og koriander på toppen. Fisken smeltede på tungen og var perfekt afstemt med syre.

Tuna belly tatar

Udover både kolde og varme småretter har 41º et østerskort med otte forskellige varianter. Særdeles ukendt terræn for min kæreste og jeg, men en gang skal jo være den første, så vores menu blev spicet op med et par bløddyr.

Jeg hørte desværre ikke efter tjeneren da han præsenterede vores østers, jeg var for skræmt over den store levende sag, der lå i skallen foran mig.

Østers

Hverken min kæreste eller jeg er blevet vilde med østers efter at have spist de krabater, men smukke var de!

Da vi var kommet til ottende servering, var det tid til et par japanske indslag: to ganske specielle stykker nigiri-sushi. Risen var udskiftet med en fast mousse, der mindede om marshmellow i konsistens. Den første var salt med smag af wasabi og havde tun på toppen, den anden var sød med et stykke (honning?)glaseret foisgras med havsalt på toppen. Begge virkelig lækre, men den bløde konsistens skulle man lige vænne sig til.

Ventresca Tun Nigiri

Foie Gras Nigiri

Herefter var det blevet tid til de lidt mere bastante hapsere. Først ”Inspiration from the North”: maltkiks med pata negra-skinke, syltede løg, mayo og hvidløgsblomster, hvilken nok må siges at ende som aftenens favorit.

Inspiration from the North

Så kom iberisk skinke svøbt omkring et hult rør af sprødt brød. Jeg bed mærke i den lækre bløde skinke. ”En noget fed sag” syntes den anden halvdel af selskabet.

Iberisk skinke med luftbaguette

Endnu tungere blev det dog med næste servering. En fyldig blød brioche med fyld af trøffel og forskellige oste. Wow. Lidt som verdens bedste mursten i maven!

Brioche brød fyldt med trøfler og ost

Fra denne salte afdeling skulle vi nu i gang med desserterne, og som en elegant prædessert blev vi serveret en parmesan-is-sandwich med citronmarmelade, taget direkte fra elBulli’s menu. Perfekt.

Parmesan-is med citronmarmelade

Kokos-lime-marshmellows, profiteroles med smag af solbær og tykt yoghurtfyld og til sidst ”spis det hele”-kirsebær. Sådan lød dessertserveringerne.

lime og kokos skumfiduser

Solbær-profiteroles og yoghurt

Kirsebær med spiselige sten

Skumfiduserne var meget kønne men uden særlig interessant smag. Det havde de yndige lilla profiteroles til gengæld. Fyldet var fuldfed drænet yoghurt, og den spillede rigtig godt sammen med den sursøde sprøde lilla skal. Kirsebærene smagte dejligt sommerligt -et sødt utilberedt kirsebær med det twist, at stenen indeni var en pistacienød.

Hvis du er typen, der jubler over restauranters petit fours, forretter og de snacks, der normalt går forud for selve menuen, så er 41º bare lige stedet. Er man til smådyre luksusdrinks men samtidig Moët-champagne til en flad halvtredser, så er stedet også oplagt. Både min kæreste og jeg er vilde med konceptet, og synes virkelig man får kreativitet og kvalitet for pengene.

Det var en helt igennem gennemført aften på gastrobaren. Vi havde høje forventninger, da stedet jo drives af en Adriá, og alle blev indfriet.

Det er en dejlig ting, at man som ganske almindelig dødelig på 41º kan få lov til at få en lille bid af elBulli.

Med aftenens 17 forskellige snacks og 5 drinks pr. næse, ender regningen i alt på små 2000 kroner. Det er ikke billigt og man får ikke komplekse sammensatte retter, men man får til gengæld et seriøst bombadement af velsmagende snacks. Næste gang turen går til Barcelona, går turen helt sikkert også til 41 Grados.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Responses to “41 Grados – en lille bid af elBulli”

 1. Anders Damm 24. januar 2012 at 08:22 #

  Tak for en suveræn gennemgang. Sidst jeg var i Barcelona, havde jeg kig på 41 men desværre for sent. Hvor lang tid i forvejen havde I bestilt bord? :)

  • Gastropassion 25. januar 2012 at 16:39 #

   Mange tak! :-)

   Det var virkelig også en oplevelse! – og de drinks de laver er også verdensklasse!

   Mht reservering af en plads i baren så var det en af vores venner, som arbejder, som stod for det.. Det hjalp måske lidt.. Jeg tror dog stedets popularitet er vokset siden pga. elBulli’s sidste sæson.. Men kommer du til Barcelona, så gør dig selv den tjeneste, at besøge stedet!

   Mvh
   Mikkel

Trackbacks and Pingbacks

 1. Kei Restaurant: Fine dining in Paris » Gastropassion - 9. september 2013

  [...] produkt udvundet fra alger) og Calcic (calcium salt). Første gang vi oplevede teknikken var på 41 Grados i Barcelona, hvor sfæren udgjorde en replika af en oliven. På Kei oplevede vi også sfæren som et sjovt [...]

 2. St. Pauls Apothek – World Class Dinner i midtbyen » Gastropassion - 19. februar 2014

  [...] om: 41 Grados i Barcelona – der også serverer mad og cocktails [...]

Leave a Reply